جدید
یکی از اجزای سیستم خنک کننده موتور خودرو واتر پمپ است. این قطعه به صورت مداوم مایع رادیاتور را به سمت موتور خودرو پمپاژ میکند تا از بالا رفتن حرارت موتور در هنگام کار کردن جلوگیری نموده و مانع جوش آوردن موتور گردد. موتور خودرو به هنگام کارکردن، دمای بسیار بالایی در حدود 2500 درجه سانتیگراد از خود تولید میکند. جهت کارکرد بهینه، دمای موتور باید در محدوده 90 تا 95 درجه سانتیگراد نگه داشته شود.
اساس کار واتر پمپ چگونه است:
با هر بار روشن شدن موتورخودرو , واتر پمپ نیز شروع به کار کرده و مایع خنک کننده ی درون رادیاتور را به سمت موتور پمپ مینماید و مایعی که حاوی آب و ضدیخ است، درون سرسیلندر و پوسته سیلندر به گردش درمیآید. حرارت موتور جذب مایع خنک کننده شده و در نتیجه دمای آن بالا میرود که برای خنک شدن باید به رادیاتور باز گشته تا پس از خنک شدن، مجدداً به سمت موتور بازگردد.
چون وظیفه واتر پمپ انجام گردش دائمی آب در موتور است تا زمانی که موتور خودرو روشن است باید کار کند، معمولاً کارخانههای سازنده، آنها را با طول عمر زیاد میسازند. البته ممکن است برخی از واتر پمپها زیاد عمر نکنند و از آنجایی که خرابی این قطعه از خودرو، مشکلات ریاد از جمله خرابی واشر سرسیلندر و موتور خودرو را به دنبال دارد در نتیجه باید سریعاً به تعمیر یا تعویض آن اقدام نمود.
بهترین زمان تعویض واتر پمپ چه زمانی است:
واتر پمپ معمولاً به وسیله تسمه تایم یا بعضا زنجیر تایم حرکت میکند اما گاهی تسمه کمکی که به پولی سر واتر پمپ متصل است موجب حرکت آن میشود. به همین دلیل تعمیرکاران خودرو معمولاً پیشنهاد میکنند که با هر بار تعویض تسمه تایم، واتر پمپ نیز تعویض گردد، چون دسترسی به هر دو قطعه سخت و هزینه تعویض آن بسیار بالاست.
اگر به خرابی واتر پمپ رسیدگی نشود موجب ایجاد خسارت و خرابی در واشر سرسیلند و موتور خودرو شده، پس بهتر است علائم خرابی واتر پمپ را بشناسیم و با بررسی آن از ایجاد هزینههای گزاف تعمیرات واشر سر سیلند و موتور خودرو جلوگیری کنیم
علائم خرابی واتر پمپ چیست
برای تشخیص خرابی واتر پمپ چندین نکته وجود دارد که توجه به آنها بسیار مهم بوده و میتواند ضمانتی برای عملکرد بهتر موتور و عدم تحمیل هزینههای زیاد تعویض و تعمیر گردد.
1. نشتی آب یا ضدیخ از زیر خودرو
2. نشتی قطرات آب در اطراف واتر پمپ
3. ضعف کولر خودرو
4. روشن شدن چراغ چک دمای آب